Ekran kartı nasıl güncellenir?

99 0

Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayar donanımları içerisinde en önemli parçalardan bir tanesi ekran kartıdır. Bilgisayar monitörüne istenilen görüntülerin yansıtılmasını sağlamaktadır. Monitörler üzerinde görülmekte olan her türlü çıkışlar ekran kartından gelmekte olan bilgilerdir. Bilgisayar ekranına gelen görüntü kalitesi hem görüntü bağdaştırıcısı yani ekran kartına hem de monitöre bağlamaktadır. Sahip olduğunuz ekran kartınız istediği kadar iyi olsun iyi bir monitöre sahip değilseniz iyi bir görüntü kalitesi elde edemezsiniz.

Ekran kartlarının bir diğer ismi ise grafik kartıdır. Bu kartlar bütün yazı, grafik, resim, film gibi şekillerin oluşturulmasında işlemci ile monitör arasında görev yapmakta olan adaptörler olarak tanımlanabilir.

Ekran Kartı Nasıl Güncellenir?

Sahip olduğunuz bilgisayarlarınızın performansını direkt olarak etkilemekte olan ekran kartları bilgisayarınız için oldukça önemli donanım bileşenlerinden bir tanesidir. Bundan dolayı ekran kartlarınızdan en iyi şekilde faydalanmak isterseniz sürücülerinizin devamlı olarak güncel olması oldukça önemli bir konudur. Sürücülerinizi güncel tutmanız sahip olduğunuz performansa olumlu yansımaları olacaktır. Ekran kartlarınızın güncel olması bilgisayarlarınızın hızına direkt olarak etkide bulunacaktır. Lakin yanlış bir sürücü yüklemesi sizleri zor durumda bırakabilir.

Erkan kartının güncelleme işlemi oldukça önemli bir konudur. Bu açıdan oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur diyebiliriz. Yanlış bir güncelleme işlemi bilgisayarınıza zarar verebilir. Grafik kartı sürücülerinin güncel tutulması için ilk adım olarak sahip olduğunuz ekran kartının marka ve modelini bilmeniz gerekmektedir. Ekran kartı markaları içerisinde ASUS ya da NVIDIA gibi modellerin update programları otomatik bir şekilde yüklenmektedir. Bununla birlikte resmi sitelerine girerek girmiş olduğunuz marka ve modelin sürücülerine uygun olarak güncelleme gerçekleştirebilirsiniz.

NVIDIA marka ekran kartlarını güncellemek için yapmanız gereken basit bazı işlemler mevcuttur. İlk olarak NVIDIA resmi sitesine girerek Drivers sekmesine girmeniz gerekmektedir. Bunu yaptıktan sonra sistem otomatik olarak modeline ve işletim sistemine bağlı olarak güncellemeleri belirleyecektir. Java yazılımı yüklü ya da yüklü değilse yükleme işlemini gerçekleştirdikten sonra otomatik cihaz belirleme kısmı içerisinde sürücünüzü otomatik olarak bulacaktır. İsterseniz kendiniz elle arayarak da uygun sistemi bulabilir ve güncelleme yapabilirsiniz. Bunun yanında otomatik güncelleme yapan programlar da vardır.

Asus ekran kartlarını güncelleyebilmek adına ilk olarak ASUS resmi sitesinde Support/Download adresine girerek marka ve modelinize uygun sürücüyü bularak güncellemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Başka bir ekran kartı güncelleme türüne gelecek olursak bu aygıt yöneticisi olarak gerçekleştirilmekte olan bir yöntemdir. Bunu gerçekleştirmek için bilgisayarınızda Win-R tuşlarına basarak çalıştır penceresini açacaksınız. Daha sonra ise bu kısım içerisinde “devmgmt.msc” komutunu girerek aygıt yöneticisini açmanız gerekecektir.

Bu pencere içerisinde görüntü bağdaştırıcı kısmı içerisinde mevcut ekran kartınızı göreceksiniz. Buranın üstüne gelerek fare ile sağ tıklayınız. Ardından açılan pencere içerisinde sürücü yazılımını güncelleştir yazan yere girmeniz gerekecektir. Karşınıza gelecek olan pencere üzerinden iki seçenekten birini tercih edebilirsiniz.

Bu seçenekler içerisinde güncel sürücü yazılımını otomatik olarak ara seçeneğini seçerseniz sistem internet üzerinden otomatik olarak güncelleştirmesini yapacaktır. Eğer sürücü yazılımı için bilgisayarımı tara seçeneğini seçerseniz güncelleme için indirdiğiniz dosyalar kullanılacaktır.

Ekran Kartı Ne İşe Yarar?

Ekran kartlarının birbirinden farklı çok sayıda işlevi bulunmaktadır. Genel olarak ortak olan 3 özelliği şu şekildedir. İlk olarak Video Chip özelliği ekranın yansıtması için gerekli olan görüntüleri oluşturacak olan sinyalleri oluşturacaktır. RAM kısmı ise ekrana gönderilen bilgilerin sakladığı kısımdır. RAMDAC ise grafik işlemcileri içerisinde işlenen ve video belleğine aktarılacak olan bilgilerin monitöre gönderilmediği kısımdır diyebiliriz.

Bir cevap yazın

Whatsapp Hattı whatsapp